Het Great Barrier Reef bezoeken

Een van de redenen om naar Australië te gaan is zeker het Great Barrier Reef, gelegen aan de noordelijke Oostkust van Australië. Dit reef is het grootste reef ter wereld waar liefhebbers van de onderwaterwereld zeker hun hart kunnen ophalen. Je ziet gegarandeerd de meest exotische vissen ooit! Er worden talloze excursies aangeboden naar het reef en je kunt er vanaf verschillende plekken naartoe. Waar let je op bij het plannen en boeken van zo’n tour?

Vanaf welke plek kun je het beste het reef bezoeken?

Je kunt het Great Barrier Reef vanaf heel veel plekken bezoeken, omdat het reef zich uitstrekt over een groot gedeelte van de Oostkust. Van waar je vertrekt, maakt in principe niet zoveel uit. Wat ik je wel als tip wil meegeven: boek vanaf een plek waar je een paar dagen verblijft.

Zo zorg je ervoor dat je meerdere dagen de mogelijkheid hebt om het reef te bezoeken. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat een tour geannuleerd wordt vanwege het weer of ruwe zee, en dan is het fijn als je kunt uitwijken naar een andere dag zodat je alsnog kunt gaan.

Great Barrier Reef

Het uitzicht vanaf de boot. Hier wil je toch meteen in duiken!

Zelf heb ik het Great Barrier Reef twee keer bezocht. De eerste keer was in de badplaats Port Douglas en een andere keer vanuit Cape Tribulation. Voor beide plaatsen is iets te zeggen, en beiden kan ik ook absoluut aanraden!

Port Douglas is een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven: mooie stranden, leuk centrum, veel levendigheid, genoeg hotels, restaurantjes, barretjes etc. en verschillende bedrijfjes die reeftours aanbieden.

Een heel ander verhaal is Cape Tribulation. Daar zit je in ´the middle of nowhere´, midden in het regenwoud, alsof je alleen op de wereld bent. Er is daar ook maar 1 aanbieder die naar het reef gaat. Het nadeel is dat je niet kunt vergelijken en alleen die tour kunt boeken. Het voordeel? Je bent werkelijk de enige op het reef. De rust, de ruimte en de mogelijkheid om het reef solo te ontdekken is een ervaring op zich!

Duiken of snorkelen?

Het volgende wat je voor jezelf gaat beslissen bij het plannen is: ga je duiken of snorkelen?
Zelf hebben we bewust beide keren voor een snorkeltour gekozen. Om te duiken heb je in ieder geval een PADI nodig. Omdat wij niet heel lang in Queensland bleven, kozen we ervoor om te snorkelen, in plaats van tijd en geld in een PADI te steken.

Achteraf gezien hebben we ook totaal geen spijt gehad van deze keuze. We hebben alles gezien wat we wilden zien, en ik had absoluut niet verwacht dat het reef zó ondiep was. Op veel stukken was het maximaal anderhalve meter diep waardoor je niet eens echt kon zwemmen en alleen maar ‘plat’ op het water kon drijven. (Je mag alleen maar horizontaal zwemmen, omdat je anders het koraal schaadt). Je ziet alles mega goed met je snorkel en de vissen zwemmen echt om je heen, dus duiken was voor ons niet nodig!

Great Barrier Reef vissen

Zodra je in het water ligt, zwemmen de vissen enthousiast om je heen

Wat neem je mee?

Ik ga er vanuit dat je je bikini al aantrekt, maar er zijn nog aantal dingen die je zeker moet meenemen tijdens zo’n tour:

  • Zonnebrand
  • Hoed
  • Onderwatercamera of hoesje voor je telefoon
  • Water
  • Pilletjes tegen zeeziekte

Die laatste is erg belangrijk! Zeeziekte kan vanuit het niets komen en je dag compleet verzieken. Want laten we eerlijk zijn, excursies als deze zijn niet goedkoop en dan wil je niet dat zeeziekte je dag verpest. En hier spreekt iemand uit ervaring. Ralf is op de boot flink ziek geworden en heeft daardoor niet echt alles meegekregen en niet optimaal genoten van het reef. Zo zonde!
Tot slot: neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee. Op het moment dat jij in het water bent, is je tas onbewaakt. Er zijn wel opbergmogelijkheden, maar de meesten zijn op eigen risico.

Wat voor tour ga je boeken?

Er zijn zoveel mogelijkheden… Ga je voor een ochtend- of middagtour? Of boek je een dagtour waarbij je verschillende plekken op het reef bezoekt? Inclusief of exclusief lunch? Er zijn zelfs bedrijven die slaapplaatsen op hun boot aanbieden voor meerdaagse excursies.

Tijdens onze reis hebben we de eerste keer het reef bezocht met een dagtour. Je wordt dan ´s ochtends rond een uur of 8 opgehaald en bent in de late namiddag (17 uur) terug. Er werd ´s middags lunch op de boot geserveerd en we bezochten drie verschillende plekken op het Outer Reef. Bij iedere plek mocht je een uur het water in.
De andere tour (Cape Tribulation) was een ochtendtour, waar we ook weer in de vroege ochtend verwacht werden en rond 13 uur terug waren. Hier zat geen eten bij, en we bezochten twee plekken op het Inner Reef.

Tja, ga je dan voor het Outer Reef of het Inner Reef?
Dat is erg persoonlijk. Wij vonden het Inner Reef mooier, maar dat is puur omdat de helderheid van het water die dag veel beter was, het weer perfect was (stralende zon,geen wolkje aan de lucht) en we mooiere vissen en koraal gezien hebben. En wat wij fijn vonden, voor het Inner Reef hoef je niet zo lang op de boot. 🙂
Maar nogmaals, dat is onze persoonlijke mening. De helderheid van het water verschilt iedere dag en dat heeft gewoon met de weersomstandigheden en een klein beetje geluk te maken.

Great Barrier Reef vissen

Welk materiaal wordt aangeboden?

Let bij de aanbieder even erop welk materiaal je mag gebruiken tijdens de tour. Duik- en snorkelmateriaal zit er natuurlijk standaard bij, maar wij hebben gekozen voor een aanbieder die ook flippers, floating devices en stinger suits ter beschikking stelde. Flippers en floating devices zijn erg handig om relaxed te kunnen snorkelen. Geloof me, een uur aaneengesloten zwemmen kan best vermoeiend zijn, dus zo’n floating device is geen overbodige luxe. En daarbij: je moet altijd zo horizontaal mogelijk zwemmen/dobberen omdat je anders het risico loopt om het koraal te beschadigen. En dat wil je natuurlijk niet!

De stinger suits zijn niet alleen handig maar bijna noodzakelijk. Naast het feit dat er veel kwallen in het water zijn tijdens het kwallenseizoen (stingerseason), beschermt dit pak je ook tegen de Australische zon. Beeld je dit in: je ligt een uur face down in het water. Dan is het fijn dat je rug en benen bedekt en beschermt zijn tegen de heftige zon.

Tot zover ons avontuur over het Great Barrier Reef!
Staat het Great Barrier Reef ook op jouw verlanglijstje? Of heb je al concrete plannen? Laat het weten in een reactie hieronder!

2 gedachten over “Het Great Barrier Reef bezoeken

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: