Waarom je absoluut een keer naar Australië moet afreizen!

“Zo‘n lange vlucht, vergeet het maar!”
Je kent het wel, dat argument. Mede door de reisafstand moeten velen niets afweten van Australië. Dat verre continent, een land van uitersten, met Aboriginals, kangoeroes, koala’s, ‘s werelds giftigste dieren, thuis van Kylie Minogue en wijlen Steve Irwin. Bij anderen staat het weer op de bucketlist en daar zou het bij iedereen moeten staan!
In deze blogpost ga ik je ervan overtuigen dat het meer dan de moeite waard is om tóch een keer die kant op te vliegen!

Alles in één

Allereerst is het een groot pluspunt dat Australië een geschikt land is voor iedereen. Wat voor type reiziger je ook bent, in Australië zit je altijd goed. Overnachtingsmogelijkheden genoeg. Hostels voor backpackers, campings voor de kampeerder en hotels in overvloed voor de wat luxere reiziger. Van A naar B ga je met het vliegtuig, een huurauto, camper, de Greyhound bus of ander openbaar vervoer.

En wat je reisdoel ook is, je komt zeker aan je trekken. De keuze is enorm. Wat dacht je van cultuur snuiven in Sydney of Melbourne, wijnproeven in de Barossa Valley vlakbij Adelaide, het stadsleven van Perth ontdekken, de Aboriginalcultuur zien in Alice Springs, krokodillen spotten in Queensland, chillen op het strand aan de Gold Coast, roadtrippen in de Outback of snorkelen op het Great Barrier Reef?

Te veel om op te noemen!

Sydney-harbour

Cultuur snuiven in bruisend Sydney!

Klimaat

Australië heeft een heerlijk klimaat en is over het algemeen het hele jaar door te bezoeken. De Australische zomer bevindt zich in onze winterperiode. Ik kan me geen beter excuus bedenken om een trip in onze koude wintermaanden te overwegen 😉

Hoe gaaf is het om in december aan het strand te liggen op Bondi Beach, kerst in de zon te vieren, spetterend het nieuwe jaar in en vervolgens op 1 januari de nieuwjaarsduik te nemen met zomerse temperaturen. Wie kan dat weerstaan?!

wallaby-australie

Een wallaby, een kleine kangoeroe. Schattig toch?!

Beestenboel

Vergeet Artis en de Beekse Bergen: Australië is the real deal!

Je vindt er schattige wallaby’s, koala’s die je het liefst zou willen knuffelen, maar zeker ook enge spinnen ter grootte van een vuist. (En dan heb ik het over zo’n grote, volwassen mannenvuist!)

De diversiteit aan fauna is echt overweldigend. Dit vond ik persoonlijk een grote plus aan Australië, de spanning! Letterlijk op ieder moment heb je een hele grote kans om wildlife te spotten. Zo reden we in North Queensland bijna een Cassowary omver, of kruiste een tigersnake (zeer giftige slang!) mijn pad op de Great Ocean Road. Het zal je maar gebeuren!

Natuurlijk kun je één van de talloze wildparken en zoo’s bezoeken om inheemse kangoeroes, wallaby’s, wombats, koala’s en reptielen te spotten. Maar geloof me: als je een wilde kangoeroe in het grasland voorbij ziet hoppen, is dat wel een ultiem bucketlist momentje!

Wist je trouwens dat er in Australië miljoenen kangoeroes in allerlei soorten en maten in het wild leven? Je zult er zeker een hoop tegenkomen, helaas ook dood langs de weg. Er gebeuren dagelijks veel ongelukken met kangoeroes, vooral tijdens zonsondergang (Ozzies noemen het ‘kangaroo hour’). Vermijd dat moment dan ook als je geen skippy wilt aanrijden!

Keuzes maken!

Als ik mensen vertel over mijn liefde voor Australië, krijg ik nog wel eens de reactie dat het geen zin heeft om er voor 3 weken naartoe te gaan. Nonsens als je het mij vraagt. Waar een wil is, is een weg!

Kijk, dat je lang in het vliegtuig zit, is nu eenmaal zo. Lang leve de films, series en entertainment aan boord. Die vlucht is iets waar je je bij moet neerleggen. Trust me: it´s worth it!

En je hoeft ook helemaal geen 2 maanden (onbetaald) verlof op te nemen. Als je het slim aanpakt, is er in 3 weken meer dan genoeg te zien. Het enige wat je moet doen is keuzes maken:  Wat wil je zien? Dat je in 3 weken geen compleet continent kunt bezoeken, lijkt me logisch. Maar wat trekt je het meest? Het tropische noorden? Het oosten met bruisende steden en surfparadijzen? The red center? Of misschien toch het westen?

Als je die keuze al eens voor jezelf hebt gemaakt, kun je in 3 weken heel veel zien!

Binnenlandse vluchten
Daarnaast hoef je de reis niet per definitie te beperken tot één gebied. Binnen een paar uurtjes vlieg je bijvoorbeeld van Cairns (noord) naar Melbourne of Adelaide (zuid). Hierdoor heb je genoeg mogelijkheden om de voor jou belangrijke highlights eruit te pikken. Met Qantas of Virgin Australia boek je al voor een paar tientjes zo’n binnenlandse vlucht.

Het gevoel!

Met geen pen te beschrijven, hoe hard ik het ook probeer. Dit is iets wat je gewoon moet ervaren. Na mijn avontuur in Australië had ik weken nodig om weer in het Nederlandse ritme te komen. En nee, het had niets met een jetlag te maken!

Je kent de verhalen wel, over de gastvrijheid van de Ozzies. Zelf was ik nogal sceptisch, maar joh, wat heb ik me vergist. De Australiërs zijn altijd, maar ook echt altijd in voor een praatje. Op de één of andere manier ziet men heel snel dat je geen local bent, en dan is er ook oprechte interesse in jou: wie je bent, wat je doet, waar je vandaan komt. Fascinerend vinden ze het. Erg behulpzaam zijn ze ook. Toen ik met mijn newlywed hubby in Australië was, werd ik vaker aangesproken als ik heel even alleen stond. (in het geval van plaspauzes enzo..)

Over dit onderwerp kan ik heel lang uitwijken, maar ik hou het kort. Ik zou het Australische gevoel beschrijven als een gevoel van ultieme vrijheid. De omgeving, het klimaat, de mensen, de mentaliteit, de manier van leven: Awesome!

zonsondergang-australie

Wegdromen bij de mooiste zonsondergangen…

Ik kan het iedereen aanraden. Maar wees gewaarschuwd: die ´No Worries´ mentaliteit van de Ozzies neem je al snel over, en wanneer je weken later aan je bureau zit, denk je er nog eens met weemoed aan terug. *Zucht!*

En…? Heb ik je al geïnspireerd om Australië op te nemen op je wishlist?

Een gedachte over “Waarom je absoluut een keer naar Australië moet afreizen!

Voeg uw reactie toe

  1. Wat een inspirerende blogpost! Ik wil al heel lang eens naar Australië gaan, maar ik weet nooit hoe ik zoiets moet plannen. Wat doe je wanneer, hoeveel nachten overnacht je ergens en nog tal van andere zaken. Misschien is het eens leuk om je eigen reis in kaart te brengen? En wat zeker de must do’s zijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: