Wat te doen in Noorwegen? 5 Tips!

In de korte tijd die ik in Noorwegen was, heb ik veel van de omgeving gezien en veel leuke dingen ondernomen. Ik weet zeker dat we (in ieder geval ooit) nog eens teruggaan naar Noorwegen. En daarbij kan ik volgens mij enorm veel schrijven over onze avonturen in Noorwegen, maar ik zal het voor nu bij een samenvatting houden. Daarom bij deze: 5 dingen die je absoluut moet doen wanneer je in Noorwegen bent!

1. Roadtrip langs de fjorden

Noorwegen heeft maar liefst 25.000 km aan kustlijn en deze staat bekend om de prachtige en uitgestrekte fjorden. Sommige van deze fjorden (zoals de Geirangerfjord) maken deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op verschillende plekken liggen zelfs nog eilandengroepen voor de kust, die je uitzicht nog spectaculairder maken. Een roadtrip langs de kust en fjorden is dan ook een echte aanrader. Indien je niet met de auto op reis bent, kun je overwegen om een dagje een auto te huren. Het is het in ieder geval waard!

Noorwegen fjorden

Mooie vergezichten inclusief besneeuwde bergtoppen tussen de fjorden!

2. Het Noorderlicht spotten

Het Noorderlicht, in het Latijns bekend onder de naam aurora borealis, is een prachtig lichtverschijnsel dat je in het donker, maar soms ook overdag kunt waarnemen. Bekende plaatsen waar je het Noorderlicht kunt zien zijn IJsland, Canada en Alaska. Ook in Scandinavië, en specifiek Noorwegen heb je grote kans om het Noorderlicht te spotten. Het seizoen hiervoor loopt gedurende de wintermaanden, van oktober tot en met maart ongeveer. Tijdens deze periode is het bizar vroeg donker, wat genoeg perspectieven biedt om het Noorderlicht te kunnen zien.

Waar moet je op letten?
Toen ik in Noorwegen was, wist ik al dat ik aan de late kant van het Noorderlicht-seizoen was: begin april. Hoewel het nog steeds mogelijk zou kunnen zijn, werd de kans kleiner en kleiner. Toch had ik goede hoop, omdat de weersvoorspellingen gunstig waren: helder weer met weinig bewolking. Dat was al een goed teken! (Want ja, een beetje bewolking kan het mooie geheel al verzieken).

Ook hielden we de website Norway-lights.com goed in de gaten. Op deze website voer je de plaats in waar je verblijft en vervolgens krijg je per regio precies te zien wanneer je de beste kans hebt om het Noorderlicht te spotten. Er zijn drie verschillende opties: Wait, Try en Go. Spreekt voor zich: Zodra je ‘GO’ ziet staan, moet je GAAN! En bovendien superhandig: er staan tijdstippen bij zodat je weet hoe lang deze ‘GO’ geldt…

Norway lights website

Zo had ik me de hele dag verheugd om erop uit te gaan in de late avond, omdat de woorden ‘GO’ al de hele dag op mijn beeldscherm stonden. En natuurlijk, je raadt het al. Net op het moment dat we wilden vertrekken, besloot ik nog even de website te checken en stond er ‘TRY’. Shit.

Eigenwijs als we zijn, gingen we er toch gewoon voor en na een tijdje hebben we ons erbij neer moeten leggen dat we het Noorderlicht niet zouden zien. Voor Ralf was het geen ramp, hij had het Noorderlicht immers al gezien. Ik aan de andere kant baalde als een stekker. Want hoewel de kans (vooral in de wintermaanden) natuurlijk groot is, je hebt nooit de garantie dat je het Noorderlicht daadwerkelijk ziet. Dit soort natuurverschijnselen kun je gewoonweg niet sturen. Voor mij ook echt balen op dat moment, maar so be it.

Toch had ik de volgende avond alsnog geluk. De website zei ‘GO’, ik twijfelde geen moment en sleepte Ralf weer mee naar de auto. We kozen ervoor om de bergen in te rijden, omdat daar veel minder lichtvervuiling is. Als je in donker gebied staat, kun je kleuren in de hemel veel beter zien. Zo zagen we ook enorm veel sterren, wat al een attractie op zich was. En uiteindelijk was het daar: het Noorderlicht. WAUW! Niet eens groen zoals ik het kende van foto’s, maar een roze gloed dit keer. Ook supergaaf!

Trondheim Noorderlicht

Van deze avond heb ik helaas geen foto, maar de foto hierboven van Ralf en het Noorderlicht wilde ik je niet onthouden

3. Op zoek naar elanden of orka’s

Iedereen die wel eens in Noorwegen is geweest, herkent het vast: de verkeersborden langs de weg met een eland erop. In Nederland hebben we herten, in Noorwegen hebben ze elanden. Als je in bosrijke gebieden rijdt, kom je deze borden veel tegen en dan is het ook echt oppassen geblazen. Geloof me, je wilt geen eland aanrijden! De kans dat je ze spot schijnt ook daadwerkelijk groot te zijn, omdat ze ook veel in de buurt van dorpen en gehuchten voorkomen. Helaas hebben wij ze niet kunnen ontdekken…

Noorwegen elanden

Een ander soort wildlife kun je in de wateren van Noorwegen tegenkomen: orka’s! Deze killer whales komen voor in het noorden van Noorwegen tijdens de wintermaanden. Het toerisme speelt hier slim op in en vanaf de kust kun je een tour boeken om ze op zee te spotten.

En voor de echte die-hards: Is het spotten niet genoeg en wil je nog een stapje verder gaan? Je kunt er zelfs snorkelen tussen de orka’s! De orka’s komen in de winter naar Noorwegen vanwege de haring die tussen de fjorden zit. Tijdens het jagen zijn de orka’s daar zo op gefocust dat het mogelijk is om (onder begeleiding) te snorkelen tussen de orka’s.

Orka’s spotten hebben wij niet gedaan toen we in Noorwegen waren, dat is dan iets voor de volgende keer 😉 Het lijkt me in ieder geval supergaaf om te doen, dus dat puntje staat genoteerd op mijn bucketlist, en als ik het durf zelfs het snorkelen!

4. De vrije, ongerepte natuur in

Het zal je niet verbazen dat Noorwegen natuur heeft. Maar dan ook echt heel véél natuur. In heel Noorwegen wonen ‘slechts’ 5 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is 16 inwoners per km². Vergelijk dit maar eens met Nederland en zo´n 409 inwoners per km². Dan kom je er al snel achter dat Noorwegen dunbevolkt is, en je gerust een eind kunt rijden zonder ook maar iemand anders tegen te komen.

In heel Noorwegen zijn maar liefst 44 nationale parken te vinden waar je eindeloos kunt verdwalen in de wildernis. Wat kom je dan zoal tegen? Bossen, fjorden, gletsjers, bergen, rivieren, watervallen en meren. Klinkt niet slecht, toch?

Wil je op ontdekkingstocht gaan door één van deze nationale parken, is het heel fijn om tussendoor te overnachten middenin het nationaal park. En zo kom ik tot slot ook bij nummer 5…

5. Slapen in een hut

In veel Noorse natuurgebieden en nationale parken staan hutten op veelgebruikte en populaire routes, waar je een overnachting kunt boeken. Vooral in de wintermaanden kan ik me goed voorstellen dat je na een lange tocht wilt ontspannen, opwarmen en uitrusten. Daar zijn deze hutten perfect voor. Er worden zelfs complete huttentochten aangeboden, waar je in een x aantal dagen een nationaal park doorkruist, en steeds overnacht in zo’n Noorse hut. Nu weet ik niet of een huttentocht echt iets voor mij zou zijn, maar het geeft je in ieder geval het echte Noorse gevoel!

Zou jij overwegen om zo’n huttentocht te doen?
En zijn er nog leuke tips voor Noorwegen die nog niet in mijn lijstje staan?

Een gedachte over “Wat te doen in Noorwegen? 5 Tips!

Voeg uw reactie toe

  1. Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,
    Alvast dank vor de inspiratie !
    groetjes
    Karen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: