Highlights Great Ocean Road (en daaromheen)

Naar verluid is het de mooiste kustroute ter wereld: de Great Ocean Road in het zuiden van Australië. En natuurlijk liet ik deze route niet aan me voorbij gaan. Waar de meeste toeristen en touroperators kiezen voor de route van Melbourne richting Adelaide, besloten wij lekker tegendraads te zijn en de route andersom te doen.

De route is wereldberoemd, vanaf Warrnambool naar Torquay (ten zuiden van Melbourne) rijd je over een prachtige kustroute van zo’n 240 kilometer. Op de route liggen bruisende kustplaatsen, nationale parken en de mooiste uitzichten op open zee, kliffen en rotsformaties. Als je de kans (en tijd!) ervoor krijgt, moet je de Great Ocean Road zeker meepakken! Toch zijn er ook een aantal andere, meer verborgen juweeltjes te vinden in deze prachtige regio, waarover ik ook graag schrijf. Je leest het hieronder!

Route Great Ocean Road

Het internet staat er vol mee: tours en excursies naar de Great Ocean Road met vertrek vanaf Melbourne. Hoewel wij het in eerste instantie ook op die manier wilden doen, kwam het voor onze reisroute en planning eigenlijk beter uit om vanaf Adelaide richting de Great Ocean Road te rijden, en te eindigen in Melbourne in plaats van daar te starten. Voor ons maakte het verder niet uit, de route blijft toch hetzelfde. En daarbij: de tickets naar Adelaide waren gunstiger.
Dus wij kozen voor een vlucht naar Adelaide. Van daaruit reden we naar Strathalbyn, een klein en authentiek dorpje waar de tijd letterlijk stil is blijven staan. Daar boekten we een overnachting in het Victoria Hotel met uitzicht over een idyllisch park. Wauw!

Strathalbyn, South Australia

Na een goede nachtrust vervolgden we onze route via het binnenland naar het Grampians National Park.

Grampians National Park

Hoewel het geen deel uitmaakt van de Great Ocean Road, stond dit National Park hoog op ons lijstje. We besloten om het Grampians National Park mee te nemen in onze roadtrip en we reden er dwars doorheen van noord naar zuid.
Wat tref je aan in de Grampians? Ongerepte natuur, bergen, kliffen, enorm hoge watervallen (MacKenzie Falls) en veel wildlife (kangaroes, wallaby’s, kaketoes etc.). Middenin het National Park is een leuk plekje om te stoppen, Halls Gap. Hier besloten wij om even te picknicken en binnen no time werden we vergezeld door brutale kaketoes!

Nadat we het Grampians National Park doorkruist hadden, kwamen we uit in Warrnambool. Hier sliepen we een nachtje en toen kon onze grote Great Ocean Road roadtrip beginnen!

warrnambool australia

Great Ocean Road: Bay of Islands

Een minder bekend plekje op de route. Wij vertrokken vanuit Warrnambool en kregen de Bay of Islands als tip van een local, die aangaf dat het zeker de moeite waard was om ook hier even te stoppen. En ze had gelijk, we hebben er zelfs nog een tiger snake van erg dichtbij gezien!

Great Ocean Road: London Bridge & Loch Ard Gorge

Zodra je iets verder rijdt op de Great Ocean Road, kom je bij het Port Campbell National Park. Daar vind je deze twee rotsformaties: de London Bridge en de Loch Ard Gorge. Beiden enorm indrukwekkend en de moeite waard voor een tussenstop!

Great Ocean Road: Twelve Apostles

De meest toeristische plek op de hele route. Hoewel wij de hele route echt als rustig hebben ervaren (en dat in december), was deze plek de uitzondering. Wát een mensenmassa. Het leek wel alsof alle bussen hier naartoe reden en toeristen massaal loslieten. Maar uiteraard was het gaaf om de beroemde rotsformaties in zee te zien! Laat je trouwens niet misleiden door de naam Twelve Apostles, het zijn er inmiddels geen 12 meer. Door erosie zijn er al een aantal rotsblokken in zee gestort.

Great Ocean Road Twelve Apostles

Cape Otway National Park

Mocht je een kleine omweg niet erg vinden, neem dan de afslag Cape Otway National Park. Aan het einde van deze weg ligt de bekende witte vuurtoren (lighthouse), vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op open zee en een deel van de route. Houd er wel even rekening mee dat je entree moet betalen. En mocht je dit niet trekken, de route er naartoe is ook al de moeite waard. Op deze route staan veel eucalyptusbomen waar je wilde koala’s kunt zien.

Lorne

Een relaxed badplaatsje waar we nog even gestopt zijn. Zwemmen durfden we hier niet, want twee dagen voordat wij er waren werd er een gigantische haai gespot aan de kust. Deze zwom voorbij de pier, een populaire zwemplek en op slechts enkele meters van de zwemmende mensen.

Enkele tips voor je roadtrip langs de Great Ocean Road

  • Bespaar je de kosten van een georganiseerde tour en ga er op eigen gelegenheid op uit! Bepaal je eigen tempo en kies je eigen route. Verdwalen kun je niet, de route en bezienswaardigheden staan erg goed aangegeven.
  • Vertrek vroeg! Wij stonden rond de klok van 8 uur bij de eerste stop – de Bay of Islands – en waren helemaal alleen. Het landschap is al magisch, maar stel je ook nog eens voor dat je er helemaal alleen bent. Wow 😉
  • Indien je besluit om de afslag naar Cape Otway Lighthouse te nemen, rij dan heel rustig. Langs deze route staan namelijk bijzonder veel eucalyptusbomen waar je wilde koala’s in kunt spotten.
  • Neem eten & drinken mee en ga picknicken op de route! Gegarandeerd een hele ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: