Tips voor het maken van een fotoboek

Ruim een half jaar na dato kom ik er eindelijk aan toe: de reisfoto’s van onze huwelijksreis eens goed ordenen, selecteren en er een fotoboek van maken. Dat laatste is (zoals altijd) een uitdaging, want iedere foto heeft een eigen verhaal en verdient eigenlijk een plekje in het fotoboek. Die opgave is onmogelijk en niet realistisch, vandaar dat ik nu slechts de aller-aller-allermooiste foto’s een plekje heb gegund. Want zodra ik niet über kritisch ben, krijg ik een fotoboek van meer dan 100 pagina’s, wat betekent dat ik mezelf avond na avond thuis zal moeten opsluiten om aan dat fotoboek te werken (gelukkig ben ik niet perfectionistisch – ahum).
En dat werk doe ik mezelf op dit moment liever even niet aan.

Zoals velen weten, maakten we vorig jaar een gecombineerde reis van Australië en Nieuw-Zeeland. Nadat we zoveel gezien en meegemaakt hebben in beide landen, besloot ik dat ik een eigen boek wilde voor Australië, en een eigen voor Nieuw-Zeeland. Inmiddels ben ik halverwege: het Australië-boek is klaar. Finally!

Ik besteed altijd behoorlijk veel tijd aan zo’n boek omdat ik wil dat het een mooie herinnering is en blijft. En gezien de hoeveelheid boeken die ik al gemaakt hebt, kan ik mezelf inmiddels wel ervaringsdeskundige noemen. Reden genoeg voor een blog met tips voor het maken van een fotoboek!

1. Maak een selectie van je foto’s

Voordat je de fotoboek-software download, is het verstandig alvast je foto’s uit te zoeken. Welke foto’s wil je echt in je boek verwerken? In de praktijk maken de meeste mensen vaak meerdere foto’s van hetzelfde moment. Maak alvast een eerste selectie, dat scheelt je straks uitzoekwerk wanneer je de lay-out van je fotoboek aan het ontwerpen bent.

2. Formaat & vorm fotoboek

Denk alvast na over de grootte en vorm van je fotoboek. Je hebt hierbij verschillende mogelijkheden. Wil je een hardcover of softcover boek? Ga je voor staand, liggend of vierkant? En welke grootte: A4 of A5, groter of kleiner? Hoeveel pagina’s mag je boek ongeveer worden? Wil je een foto op de cover, en zo ja welke dan? En niet geheel onbelangrijk: wat is je budget? Je zult zien dat een boek heel veel mogelijkheden heeft, vaak moet je wel voor verschillende opties bijbetalen.

3. Bedenk een (voor jou) logische indeling

Hoe wil je je fotoboek gaan vormgeven? In welke volgorde wil je de foto’s plaatsen? Ik vind het zelf fijn om een chronologische indeling aan te houden. Zo heb ik wel eens een jaarboek gemaakt met de highlights van dat jaar in vogelvlucht. In het geval van een vakantie breng ik in grote lijnen in beeld hoe de vakantie verlopen is en wat we zoal ondernomen hebben. Een goede tip is wel om in dat geval met korte notities bij te houden wat je meemaakt en welke plekjes je bezoekt. Ik doe dat in een notitieboekje of ik houd notities bij op mijn telefoon 😉

4. Benut de opties van het fotoboekprogramma

Het is helemaal niet verkeerd om eerst een beetje te kijken wat er allemaal mogelijk is met de foto’s in het fotoboekprogramma. Vaak worden er allerlei opties aangeboden die je kunt gebruiken. Maak daar gebruik van! Leuke achtergronden, fotokaders, schaduwen, sjablonen, foto-effecten, kleurtjes enz.

software fotofabriek
De software van Fotofabriek

5. Druk de mooiste foto’s paginagroot af

Je kunt je vast wel indenken dat het fotoboek heel groot (en duur) wordt zodra je 1 foto per pagina gebruikt en je in totaal meer dan 100 foto’s wilt gebruiken. Probeer af te wisselen met pagina sjablonen, en kies de ene keer voor 1 foto per pagina en de andere voor 4 foto’s per pagina. Zo heb je niet alleen veel afwisseling in je boek, maar je mooiste foto’s springen er ook nog uit.

voorbeeld-fotofabriek

6. Gebruik ook spontane foto’s

Vaak vinden we de perfecte kiekjes het mooist, al zijn ze vaak wat statisch en misschien zelfs serieus. Ik maak tussendoor ook veel gekke en spontane foto’s, die achteraf hilarisch blijken te zijn. Gebruik deze foto’s zeker ook, want vaak zijn dat juist de momenten die je bijblijven!

7. Teksten in je boek

Schrijf leuke / grappige tekstjes of anekdotes bij de foto’s. Jaren later kun je specifieke dingen van je reis nog herinneren. Zoals de naam van dat koppel waar jullie zoveel lol mee hebben gehad, of misschien wel de naam van die cocktailbar? Ook hier geldt weer: houdt leuke opmerkingen of anekdotes bij zodat je deze later nog weet.

8. Laatste tip: Final check!

Slaap er een nachtje over en doe die final check een andere dag. Nadat je uren gestaard hebt naar het beeldscherm, zijn je ogen ook niet meer zo fris. Dan kun je beter morgen nog eens een blik erop werpen en het boek dan uploaden en versturen!

Het resultaat

Natuurlijk wil ik ook even pronken met mijn fotoboek, dat ik trouwens maakte bij Fotofabriek. Net als veel andere aanbieders, heeft Fotofabriek een gebruiksvriendelijke Online Editor software waarmee je het fotoboek mooi en makkelijk kunt vormgeven.

fotoboek fotofabriek

Leuk detail; na mijn bestelling kreeg ik een filmpje doorgestuurd hoe de cover van mijn fotoboek geproduceerd werd. Gaaf!

En nu het eerste boek klaar is, ga ik me maar eens bezighouden met de tweede. Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: