Een goede – realistische – reisplanning maken

Het lijkt steeds populairder te worden: rondreizen. Meerdere plekken bezoeken tijdens één reis. En omdat de meesten van ons een beperkt aantal vakantiedagen hebben, zullen we goed moeten plannen om ervoor te zorgen dat we het uiterste uit onze vakanties halen.

Waar te beginnen?

Het is en blijft lastig, een perfecte reisplanning maken. De één zweert bij vrijheid, blijheid en ziet ter plaatse wel wat er op hem of haar afkomt. De ander wil graag vooraf vanalles weten over de bestemming en surft zich suf. Ik zit er net tussenin. Ik ben een beetje van beide: ik zoek graag leuke activiteiten en hotspots op van een bestemming en doe in zekere zin zeker een hoop vooronderzoek. Simpelweg ook omdat ik het leuk vind om me al te verdiepen in de bestemming, de cultuur, wat is er te doen etc. Maar tegelijkertijd houd ik wel in mijn achterhoofd dat je ter plaatse nog veel meer tegenkomt, ook een hoop dingen die je niet online of in een boek vind. Er moet ook ruimte zijn voor spontaniteit.

Daarom laat ik meestal graag wat speling in onze reisplanning, zodat we ook makkelijk spontane acties kunnen ondernemen. Wil jij dat ook? Dan heb ik wat handige tips voor je om een realistische reisplanning te maken!

Wel of geen accommodatie reserveren?

Het begint al bij je overnachtingsmogelijkheden. Wil je deze al geboekt hebben voor vertrek of ga je op goed geluk? Ik kan je aanraden om in ieder geval de eerste nacht(en) vast te leggen. Je weet dan dat er in ieder geval een bed voor je klaarstaat en hoeft bij aankomst op je bestemming niet te zoeken en te stressen om een overnachtingsplek te vinden.

zwembad-genieten
Bij aankomst even acclimatiseren en genieten van de eerste zonnestralen!


En of je dan ook
alle accommodaties voor de rest van je reis wilt vastleggen… Tja, dat is heel persoonlijk. Het ligt er net aan of je al je hele route uitgestippeld hebt en daar overnachtingsplekken gespot hebt, of dat je het wel ziet als je er aankomt. Go with the flow.

Het is ook een beetje afhankelijk van je reisperiode. Ik ben namelijk ook al eens weggeweest tussen kerst en oud & nieuw, en dat is meestal een drukke en populaire periode. Wij waren op dat moment in Nieuw-Zeeland en wisten grotendeels welke gebieden we wilden bezoeken en hadden daar leuke accommodaties bij gevonden. Vervolgens hebben we ervoor gekozen om deze vooraf vast te leggen, omdat de kans groot was dat deze accommodaties ter plekke volgeboekt zouden zijn.

Tip: Boek met mogelijkheid tot annuleren

Toch heb ik het liefste nog steeds wat vrijheid. Zo hebben we alleen accommodaties geboekt die de mogelijkheid boden om gratis te annuleren tot 1 dag voor aankomst. Dit gaf ons toch de mogelijkheid om de reisplannen te veranderen als we dat wilden. En inderdaad, dat hebben we ook een paar keer gedaan!

Openbaar vervoer

Een relatief goedkope manier van reizen is gebruik maken van het openbaar vervoer op je bestemming. Het enige wat ik als nadeel ervaar aan het openbaar vervoer is dat je gebonden bent aan de tijden van de maatschappijen. Daar zul je je aan moeten aanpassen. Kies je voor deze vorm van reizen, zorg er dan voor dat je de timetables kent en weet waar je nog eventueel kunt uitwijken naar een later (of vroeger) tijdstip. Dat komt je reisplanning ten goede 😉

Join in en praat met de locals!

Wil je eens weg van de toeristische trekpleisters en het onbekende ontdekken? Ga eens in gesprek met een local. Meestal zijn locals erg trots op hun land, staan ze open voor een goed gesprek en delen ze graag de beste verhalen, inside tips en verborgen pareltjes van de bestemming met je! En wie weet, misschien krijg je ook nog wel de beste routes te horen…

On the road: het aantal reiskilometers per dag

Indien je een rondreis maakt en een auto tot je beschikking hebt, spendeer je waarschijnlijk een hoop kilometers onderweg. Het is dan erg makkelijk om grotere afstanden af te leggen. Al hebben wij ervaren dat meer dan 300 kilometer rijden per dag erg pittig is.

In Nederland is een paar honderd kilometer rijden peanuts, maar houd er rekening mee dat je er in het buitenland wel eens veel langer over zou kunnen doen. Zo zijn er in veel gebieden geen echte snelwegen, maar regionale of zelfs lokale wegen waar bijvoorbeeld een snelheidslimiet geldt van 80 km of zelfs 50 km. Dat maakt al een wereld van verschil voor je reistijd.

roadtrip-mountains-mallorca
Een prachtige route in de bergen. Je doet er alleen iets langer over 😉

Maar probeer zo’n autorit ook niet alleen te zien als je vervoer van A naar B. Zonder twijfel zitten er op die route ook goede momenten: mooi landschap, prachtige uitzichten, het spotten van wildlife of bijvoorbeeld een welverdiende pauze nemen en lunchen in een authentiek dorpje op de route. Moet kunnen, toch? 🙂

En dan de laatste en meest belangrijke tip: Geniet, geniet geniet!

Hopelijk heb je iets aan deze tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: