Nieuw-Zeeland: Het beste van het Zuidereiland

Mijn vorige blogpost ging over de highlights van het Noordereiland. Hoppa, nu is het tijd voor deel 2: het beste van het Zuidereiland! Wanneer je arriveert op het zuidereiland, is dit meestal in de grotere en mondaine steden Queenstown of Christchurch. Of, als je gebruik maakt van de veerdienst vanaf het Noordereiland, start je in Picton.
Wij namen de ferry vanaf het noordereiland en startten onze roadtrip in de oostelijke punt van het Zuidereiland. Om je reis op het zuidereiland onvergetelijk te maken, mag je de volgende highlights niet missen!

Marlborough Sounds

Wanneer je vanaf Wellington de ferry naar Picton neemt, vaar je vlak voor aankomst deels door de Marlborough Sounds. Je eerste kennismaking met het Zuidereiland wordt zo al een hele speciale. Het landschap wordt bepaald door eilandjes met inhammen, groene en glooiende heuvels en een rustige uitstraling.

Marlborough Sounds
Marlborough Sounds

Abel Tasman National Park

Het meest tropische stukje van het Zuidereiland is toch wel het Abel Tasman National Park. Met zijn goudgele stranden, blauwe wateren en palmbomen mag dit best een paradijsje genoemd worden. Je kunt het Abel Tasman National Park het beste vanaf het water ontdekken. Kajakken kan, maar er zijn ook shuttlebootjes die pendelen tussen verschillende delen van het park. Houd vooral je ogen open voor dolfijnen en zeehonden, die hier geregeld gespot worden!

Kayaking Abel Tasman
Een dagje kajakken in het Abel Tasman National Park

Franz Josef & Fox Glacier

Tussen het Abel Tasman National Park en Queenstown bevindt zich langs de kust een ruig landschap van gletsjers en bergen dat zeker de moeite waard is. Je vindt er de Southern Alpes met prachtig besneeuwde bergtoppen en het Mount Cook National Park, uitermate geschikt voor een hike in de wildernis. De Franz Josef en Fox gletsjer zijn bekende gletsjers om te bezoeken.

Wanaka

De volgende stad op de route naar Queenstown is Wanaka. Heb je al eens gehoord van de ‘lone tree of Wanaka’? Een iconisch beeld: één boom middenin het meer van Wanaka. Het is de meest gefotografeerde boom van Nieuw-Zeeland. Een ander interessant uitje in Wanaka is een bezoekje aan Puzzling world. Een wereld vol met doolhoven, illusies en puzzels.

Queenstown

Een stad van uitersten. Er wordt gezegd dat Queenstown dé stad is voor thrillseekers. Daar is niets van gelogen. Adrenalinejunkies komen aan hun trekken! Maar er is meer. Geniet van verre uitzichten met de Skyline Gondola, boek een wijntour, maak een boottocht over Lake Wakatipu of ga een avondje stappen in het stadscentrum.

Wij vierden Nieuwjaar in Queenstown en één ding is zeker: feesten kun je er zeker! De dagen erna deden we het wat rustiger aan en bezochten onder andere een working farm met duizenden schapen en koeien. We hoefden gelukkig niet te paardrijden, maar kregen wel een lesje in schapen scheren!

Queenstown working farm
Op en top Nieuw-Zeeland: cattle op een working farm

Fiordland National Park

Aan de westkust ligt het Fiordland National Park. Een gigantisch gebied van meer dan 12.000 km2 met in totaal 14 fjorden en 5 grote meren. Bekende plekjes zijn Milford Sound, Doubtful Sound en het Te Anau meer. Naast boottochten die door veel maatschappijen worden aangeboden, kun je er ook voor kiezen om één van de verschillende hikes te doen door het park.

Lake Tekapo

Een prachtig meer, helderblauw water, paarse lupines en op de achtergrond bergen. Dát is kort samengevat Lake Tekapo. Bezoek de Church of the Good Shepherd aan het water, ga vissen aan het meer of langs het kanaal of geniet ’s avonds van de heldere sterrenhemel vanaf het Mount John Observatory.

Fishing Lake Tekapo
Een middagje vissen bij Lake Tekapo

Christchurch

Wanneer je vanaf Christchurch weer naar huis vliegt, is het niet verkeerd om een paar dagen in de stad te verblijven voordat je gaat. Je zou het misschien niet verwachten, maar Christchurch is een erg groene stad. De Avon rivier stroomt dwars door de stad wat zorgt voor groene oevers, veel begroeiing en verschillende bruggen die de straten van Christchurch met elkaar verbinden. Wil je alle bezienswaardigheden van de stad bekijken? Neem dan de Christchurch Trams: oude gerestaureerde trams die je vervoeren door de stad.

Kaikoura

Aan de oostkust van het Zuidereiland ligt, vrij geïsoleerd, het prachtige Kaikoura. Bekend en populair vanwege de vele diersoorten die er vlak voor de kust in de wateren leven. Denk aan verschillende soorten walvissen, dolfijnen, orka’s, zeehonden en bedreigde diersoorten als de albatros. Het toerisme speelt hier slim op in en zo kun je verschillende boot tours boeken om deze fascinerende beesten in het wild te spotten!

Seals Kaikoura
Begroeting van zeehonden in Kaikoura

En nog een tip: Aan het einde van de straat ligt een ieniemienie pizzeria waar je praktisch alleen kunt afhalen. Toen wij ´s avonds aankwamen was dat het enige eettentje wat nog open was en wat ben ik daar dankbaar voor… Lekkerste pizza OOIT! Een klein eenmanszaakje waar de pizza´s met volkorenbodem gemaakt worden. Ga er naartoe als je de kans krijgt! You’ll thank me later 😉

Mijn favoriet?

Zo, dat waren mijn hoogtepunten van het Zuidereiland. En nu ik van beide eilanden onze highlights heb besproken, wil ik je best mijn favoriete eiland verklappen. Dat is zonder twijfel het Zuidereiland! De diversiteit, het ruige landschap, de gletsjers, de helderblauwe meren, de nationale parken: het geheel is gewoon WAUW!

Maar… Vergeet niet: het Noordereiland is ook absoluut de moeite waard hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: