Mijn eerste duik bij TODI in Beringen!

Breaking news! Het is zover, ik heb mijn allereerste duik gehad en ook nog overleefd! Het moest er ook echt eens van komen. Een reisgek die nog nooit gedoken heeft, dat kan toch niet? 😉 Precies dat moeten mijn vriendinnen gedacht hebben toen ik een introductieduik cadeau kreeg tijdens een verrassingsweekend voor mijn verjaardag.

Duikcentrum TODI in Beringen

In het Belgische Beringen (50 km over de grens bij Maastricht) is een indrukwekkend duikcentrum gebouwd met de naam TODI. Het fijne van TODI is dat je niet per se een duikbrevet nodig hebt om te kunnen duiken, er worden ook introductie-duiken aangeboden. Ideaal voor iedereen die nog nooit gedoken heeft om eens te kijken of het iets voor je is. Zoals ik dus. Een ander groot pluspunt van TODI is het aquarium. Je duikt niet zomaar in een groot, diep zwembad. Je duikt tussen de vissen waarbij er ook nog daadwerkelijk vanalles te zien en te ontdekken is. Veel leuker als een zwembadduik dus 😉

Duiken TODI

Theorie, safety briefing en oefenen

Voordat we daadwerkelijk het water in mogen, krijgen we in de ochtend een uitgebreide theorieles over duiken die afgesloten wordt met een toets. Ja echt. Veiligheid boven alles, en het stelt me gerust dat we in goede handen zijn. Zodra we alle mogelijke scenario’s, gebaren en onderdelen van de duikuitrusting behandeld hebben, is het tijd om ons te gaan omkleden.

Met onze wetsuits aan maken we de duikapparatuur klaar voor gebruik. Vervolgens gaan we stapje voor stapje de theorie in de praktijk toepassen. We beginnen in een ondiep oefenbad, waar we kunnen wennen aan onze gear. Geknield op de bodem van het ondiepe bad oefenen we nog eens de meestgebruikte gebaren en kunnen we even wennen aan het ademen. So far, so good. Tijd voor het echte werk!

Het grote aquarium

Geheel in stijl, inclusief flippers, zakken we in het redelijk koude en enorm grote aquarium van 10 meter diep. Per 4 duikers zwemt er één divemaster mee, die met je mee gaat, je aanstuurt en kijkt of alles goed gaat.

Tijd om alles wat we net in de theorie geleerd hebben in de praktijk te brengen. Dat betekent; oren klaren, spelen met de hoeveelheid lucht in je vest, gebaren en het belangrijkste: blijven ademen. Het klinkt zo logisch, en toch is het lastig. Als reflex houd je namelijk automatisch je adem in wanneer je onder water gaat met je hoofd (of dat deed ik tenminste).

Via een handig trapje aan de rand van het gigantische aquarium kunnen we relatief eenvoudig zakken richting de 10 meter diepte en daarbij regelmatig onze oren klaren. Tijdens onze afdaling zwemmen de eerste tropische vissen al vrolijk om ons heen. Het biedt een fijne afleiding, zo denk ik niet te veel na over mijn ademhaling.

Aangezien manlief een gezonde obsessie heeft voor alles wat in water leeft, weet ik te vertellen dat ik in een aquarium vol cichliden zwom, met andere woorden: zoetwatervissen. In alle vormen, kleuren en maten. Wat een joekels waren erbij!

TODI duiken Beringen

Eenmaal op de bodem van het aquarium was er nog veel meer bekijks. Er stonden verschillende autowrakken op de bodem waar je doorheen kon zwemmen, erg leuk gedaan! Ook was er een heuse bar waar we op ontdekkingsreis gingen.

Terwijl we op ons gemak het aquarium, de vissen en de autowrakken ontdekken, vliegt de tijd en al snel geeft de divemaster het commando om weer naar boven te gaan. Shit, zit het er nu al op?

Ik durf wel te zeggen dat dit zeker niet de laatste duik was! Top ervaring!

TODI duiken
Het bewijs!

 

2 gedachten over “Mijn eerste duik bij TODI in Beringen!

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: