Back to basics: tips voor een digitale detox

Het lijkt steeds vanzelfsprekender dat we ook op reis constant met het thuisfront verbonden zijn. Ook aan de andere kant van de wereld ontvang je nog steeds veel Whatsappjes van familie, vrienden, collega’s en sportclubjes. Je betrapt jezelf erop dat je ook gelijk even je e-mails en Facebook timeline checkt en je kunt het niet laten om Instagram te openen.

Tja, op die manier laat je ‘thuis’ niet helemaal los op reis. En is dat niet wat we juist willen? De dagelijkse sleur vergeten en écht even weg zijn? Dan is het tijd voor een detox, en wel een digitale detox. In deze blogpost deel ik 5 handige tips met je om écht even tot rust te komen en je digitale apparaten (links) te laten liggen. Dat wordt afkicken!

1. Telefoongebruik: alleen in noodgevallen!

De beste garantie voor 100% afschakelen is het uitzetten van je telefoon en deze onderin je koffer of backpack te leggen. Aan de andere kant kan ik me heel goed voorstellen dat je het geen fijn gevoel vindt om je telefoon helemaal uit te schakelen en op die manier totaal onbereikbaar bent. Daarom zou je met je (overbezorgde) familie en vrienden kunnen afspreken dat je alleen een bericht stuurt zodra je veilig aankomt op je bestemming. Vanaf dat moment stel je de regel in: Geen nieuws = goed nieuws. Dit doe ik altijd en werkt uitstekend! En spreek ook af dat zij jou ook alleen bellen/sms’en in noodgevallen.

Op die manier ben je wel nog steeds bereikbaar, wat je een fijner gevoel geeft, maar word je niet om de haverklap ‘lastiggevallen’ met berichtjes of je je wel goed insmeert tegen de zon 😉

2. Laat de Wifi eens uit

Ik geef het toe: ik heb op reis vaak de neiging om te checken of er Wifi is wanneer ik plaatsneem in een bar of restaurant. Natuurlijk is het leuk om even het thuisfront op de hoogte te houden en dan gelijk even een paar jaloersmakende foto’s mee te sturen, maar aan de andere kant ben je ook op dat moment in een totaal andere omgeving, juist weg van de dagelijkse sleur. Geniet van het moment! Bewaar die verhalen voor later, je kunt ze veel beter vertellen zodra je weer thuis bent.

Using wifi during holidays abroad

Een eye-opener voor mij kwam toen ik deze spreuk las in een bar op een krijtbord:
No, we don’t have Wifi. Talk to each other, pretend it’s 1995!

3. Neem een fotocamera mee

De meeste (nieuwere) smartphones hebben tegenwoordig een kwalitatief goede camera. Dat zorgt ervoor dat je ook heel snel je telefoon bij de hand hebt om foto’s te maken. Ik merk zelf ook dat ik automatisch mijn mobiele telefoon pak, terwijl ik ook een spiegelreflexcamera heb. Superzonde natuurlijk, want die laatste maakt in de meeste gevallen veel mooiere foto’s!

Dus wil je echt eens even een stapje terug doen van je telefoon, neem je dan je fotocamera mee. Eerlijk is eerlijk, deze apparaten zijn ontworpen om foto’s te kunnen maken, dus uiteindelijk ben je blij wanneer je die fotocamera gebruikt hebt en hele mooie foto’s hebt van je reis!

4. Lees een boek

En dan bedoel ik een echt boek, geen e-reader of Ipad. Even weg met al die digitale snufjes en back to the roots: een papierbundel. Ja I know – meer bagage en kilo’s, maar het is toch ook weer eens fijn om een echt boek in je hand te hebben?! #nostalgie

Reading an actual book during the holidays

Een aanvullende tip om dan je extra kilo’s tot een minimum te beperken: veel boeken hebben een pocketeditie, een veel kleinere en lichtere variant speciaal voor op reis. Dit type boek wordt ook wel een dwarsligger genoemd en kun je vinden via bol.com of Google 😉

5. Kies een alternatieve bestemming

Veel bestemmingen, dichtbij of veraf, hebben niet eens overal Wifi (of zelfs internet) verbindingen. Of er is simpelweg geen mobiel bereik of internetverbinding mogelijk doordat de bestemming in een afgelegen gebied ligt.

Je kunt hierbij denken aan afgelegen natuurgebieden, woestijnen, nationale parken en meer. Zo kun je bijvoorbeeld in dunbevolkte gebieden te kampen hebben met weinig tot geen bereik, maar ook ook in de Schotse hooglanden of Zwitserse bergen kun je hier tegenaan lopen. Het hoeft ook niet altijd negatief te zijn – geniet van de rust!

Beautifl view Switzerland
Geen probleem als je hier geen bereik hebt, toch?

 

Zeg eens eerlijk, hoe vaak ben jij met je telefoon bezig op reis?
Zou je iets van de genoemde tips willen proberen?

Een gedachte over “Back to basics: tips voor een digitale detox

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: