De highlights van een citytrip Kopenhagen

In eerste instantie had ik lichte twijfels over de timing van mijn citytrip Kopenhagen, aangezien deze in februari (hartje winter!) gepland stond. Omdat ik voor een werkafspraak in de Deense hoofdstad moest zijn, was ik niet zo flexibel in de keuze en accepteerde ik dat ik misschien wel volledig ingesneeuwd kon worden. Maar om het meeste uit mijn bezoek te halen, mixte ik business & pleasure en plakte er een weekend aan vast om de stad te kunnen zien. En na deze citytrip vraag ik me eigenlijk af waarom ik Kopenhagen nog nooit eerder zo concreet overwogen had. De temperaturen lagen het hele weekend onder nul, maar het stralende zonnetje maakte veel goed.
Lees verder voor mijn highlights van een weekendje Kopenhagen!

Nyhavn

De Nyhavn (Nieuwe Haven) is tegenwoordig het bruisende centrum van Kopenhagen. Aan het water bevinden zich verschillende restaurantjes, bars en terrasjes. Ook voor de lokale bevolking is Nyhavn een populair uitgaansgebied. Je vindt er de iconische gekleurde huisjes, die zo typerend voor Scandinavië zijn.

Boottour vanaf het water

Het centrum van Kopenhagen is best compact en de bezienswaardigheden zijn makkelijk op loopafstand te bereiken. Een andere leuke manier om Kopenhagen te ontdekken is vanaf het water. Hiervoor kun je een canal tour boeken. Kosten: 50 Deense Kronen, zo’n 6,50 €. De tours beginnen in Nyhavn en vervolgens vaar je door verschillende wijken, startend in Christianshavn. Deze wijk deed me enorm aan Amsterdam denken met vele fietsers, grachten en woonboten. Hier vind je ook de Verlosserskerk (Vor Frelsers Kirke). Deze kerk heeft een enorme wenteltrap die deels aan de buitenkant loopt. Fanatiekelingen kunnen de kerk beklimmen: 400 treden in totaal.

Een ander mooi uitzichtpunt in de stad vind je vlakbij het winkelgebied: de Runde Torn (ronde toren) naast de Trinitatis kerk. Het unieke aan deze toren is dat je geen trappen loopt om boven te komen, maar je geleidelijk aan bergop loopt in een soort spiraalvorm.

De route vaart verder nog voorbij het Christiansborg (paleis), verschillende overheidsgebouwen, het beursgebouw, het operagebouw en natuurlijk het beeld van de kleine zeemeermin!

Vrijstad Christiania

Wil je een totaal andere kant van Kopenhagen zien, bezoek dan de vrijstad Christiania. Christiania werd in de jaren 70 door een groep hippies opgericht die een kazerne kraakten. Wat je daar aantreft kan ik het beste omschrijven als een alternatieve, kleurrijke, vrije en ruimdenkende hippiegemeenschap. Overal zie je kleine straatjes met bonte graffiti en creatieve, zelf gebouwde en gekleurde huizen. Hier mag praktisch alles en in het centrum wordt softdrugs openlijk aan marktkraampjes verkocht (waarvan overigens absoluut geen foto’s gemaakt mogen worden). In andere delen mag je dan weer wel fotograferen, en zie je een bont geheel.

Christiania artshop in Kopenhagen
In Christiania kun je veel lokale kunst kopen

Het contrast met Kopenhagen is bizar, en dat terwijl Christiania op loopafstand van het centrum ligt. Een bezoekje is zeker de moeite waard, al voelde ik me persoonlijk niet helemaal op mijn gemak, aangezien we met twee vrouwen waren en meermaals aangesproken werden.

Tivoli

Stel je dit eens voor: een pretpark middenin de stad. In Kopenhagen bestaat het: The Tivoli Gardens. Niet zo groot en spectaculair als de Efteling, maar in de winter brengt het je absoluut in de stemming met het thema ‘Winter Wonderland’. Het hele park is bedolven onder een pak (nep)sneeuw, er is een schaatsbaan, overal staan gigantische sneeuwpoppen, in de avond fonkelen duizenden lichtjes en kun je een glühwein of Jägermeister drinken bij één van de vele houten stalletjes!
Je betaalt 100 Deense Kronen voor de entree, omgerekend zo‘n 13 euro. Voor sommige attracties geldt een toeslag, maar mocht je alleen de sfeer willen proeven dan is dit absoluut de moeite waard en een echte aanrader!

Ik bezocht het park in de avond waarbij alle straatjes, eetgelegenheden en attracties sfeervol verlicht waren. Ieder uur vindt er dan ook een lichtshow vanaf het meer plaats.

Koninklijk paleis Amalienborg

Ook deze hotspot mag niet ontbreken tijdens je verblijf in Kopenhagen. Amalienborg is het thuis van de Deense koninklijke familie. Het paleis heeft vier vleugels en is gelegen op een rond plein met in het midden een standbeeld van koning Frederik V. Het plein is vrij toegankelijk en zo kun je het paleis en de paleiswachten goed zien. Mocht je de kans krijgen, bezoek het paleis dan rond het middaguur. Iedere dag is namelijk precies om 12 uur wisseling van de paleiswacht, wat een echt spektakel is en je van erg dichtbij kunt bekijken.

Wisseling van de paleiswacht in Kopenhagen
De wisseling van de wacht, dagelijks om 12:00 uur

Aansluitend kun je ook de indrukwekkende Marmerkerk bezoeken, deze ligt vlak naast het paleis Amalienborg.

Strøget: Shop till you drop

Did someone say shopping? In Kopenhagen kun je heel goed winkelen en daarvoor moet je zijn bij Strøget. Deze enorme autovrije winkelstraat (één van de langste van Europa!) loopt dwars door het centrum. Je vindt er alle bekende merken, gezellige koffietentjes, restaurants en een aantal grote en gave warenhuizen. Voor kleinere boetiekjes loop je een zijstraat in.

Koningstuinen & Botanische tuin

Houd je van groen en ben je toe aan een aangename wandeling? Ga dan naar de koningstuinen met het stadspaleis Rosenborg, en vlak ernaast ligt de botanische tuin. In februari waren de tuinen nog wat kaal, maar zelfs in deze tijd van het jaar al drukbezocht. Dat belooft wat voor het voorjaar en de zomermaanden! Deze tuinen zijn ook erg geliefd bij de Denen en worden in de zomer veel gebruikt als picknickplaats.

De kleine zeemeermin

Disney in real-life: in Kopenhagen vind je de kleine zeemeermin (jaaa – van het sprookje). Hans Christian Andersen, de schrijver van de kleine zeemeermin, kwam uit Denemarken en woonde zelfs in Nyhavn. Als eerbetoon werd er een beeld van de kleine zeemeermin geplaatst aan het water.

SPOILER: Het sprookjesachtig verhaal is heerlijk om bij weg te dromen, maar verwacht niet te veel van het beeldje zelf. Het is veel kleiner dan je zou verwachten en soms maar net te zien voorbij de rij mensen.

De kleine zeemeermin in Kopenhagen
Het beeldje van de kleine zeemeermin

Eten & Drinken

In Kopenhagen kom je niets tekort als het gaat om eten en drinken. In het centrum zijn overal leuke restaurantjes, (koffie)barretjes, bakkerijen en cafeetjes te vinden. Aan de waterkant bij Nyhavn is veel diversiteit aan restaurants met keuze in vlees en vis. In dit toeristische gedeelte kunnen de prijzen wel wat hoger liggen, voor gunstigere restaurants kun je terecht in praktisch elke zijstraat en de winkelstraat.

Een aanrader voor foodlovers is een bezoek aan de markthallen: de Torvehallerne. Bij binnenkomst word je verwelkomd door de geur van verse koffie en gebak. De hele dag door kun je hier terecht voor overheerlijke Deense gerechtjes: Smørrebrød, kanelsnegle (kaneelgebak), gebakken vis of een hotdog.

Een andere Deense specialiteit is Lakrids: drop omhuld met chocolade. Klinkt best Hollands, toch? Deze chocolade is in allerlei varianten verkrijgbaar, waarbij mijn favoriet de salty caramel was. Heerlijk!

Tot slot kun je jezelf na een lange dag trakteren op een Carlsberg biertje, waarvan je trouwens ook de brouwerij kunt bezoeken.

Zo, onbedoeld is dit een lange blogpost geworden. Hopelijk blijkt uit deze opsomming van highlights wel dat Kopenhagen zeker een bezoekje waard is – zelfs in de winter ;-).
De stad is niet ver vliegen dus ideaal voor een weekendje, er is volop cultuur, alles in het centrum is op loopafstand te bereiken en het prijsniveau viel mij persoonlijk ook mee.

Dus waar wacht je op? Go for it!

2 gedachten over “De highlights van een citytrip Kopenhagen

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: