Een dag op Fraser Island

Fraser Island: het grootste zandeiland ter wereld. En vanuit de oostkust van Australië kun je er gewoon ‘effe’ naartoe. Het beste pak je de ferry vanuit Hervey Bay, indien gewenst met je eigen (huur)auto. Let wel op: het eiland bestaat uitsluitend uit zandwegen waar alleen 4WD-voertuigen mogen en kunnen rijden. Wij kozen voor een dagtour waarbij we met een gids in een 4WD over het eiland reden en alle highlights bezochten. Meerdaagse tours met overnachtingen ter plekke zijn ook mogelijk.
Uiteraard kun je op eigen gelegenheid Fraser Island ontdekken, maar wees gewaarschuwd: het rijden op zandwegen is niet voor iedereen weggelegd en wij zijn meerdere auto´s voorbij gereden die oneindig wegzakten in het zand en niet meer weg kwamen… Dit gebeurt dus regelmatig en ik kon alleen maar blij zijn dat wij niet die pechvogels waren. Want ja, dát zou mij dus ook gebeuren 😉

Genoeg daarover. In deze blogpost neem ik je mee naar Fraser Island, waar naast heel veel zand nog veel meer te beleven is. De volgende bezienswaardigheden moet je in ieder geval gaan bekijken…

75 Mile Beach & Maheno Shipwreck

De naam zegt het al: een paradijselijk strand, 75 mijlen lang waar je bovendien met je 4WD kunt racen. De maximum snelheid is dan wel 80 km per uur, maar het geeft een enorme kick als je over het strand raast met aan de ene kant prachtig regenwoud en de andere kant de golven van de oceaan!

Op 75 Mile Beach kom je ook een indrukwekkend scheepswrak tegen: het Maheno Shipwreck. Dit schip spoelde in 1935 tijdens een cycloon aan op Fraser Island en is daar nooit meer weggehaald. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische en vaak gefotografeerde trekpleister. En terecht, want het is een schitterend plaatje. Het verroeste wrak steekt indrukwekkend af tegen het heldere zand en blauwe zeewater.

maheno shipwreck fraser island
De overblijfselen van het scheepswrak

Central Station Rainforest

De diversiteit van Fraser Island verraste me. Het feit dat er zelfs op zo’n klein (relatief dan) zandeiland nog regenwoud voorkomt; gewoon wauw. Wij maakten een wandeling met een gids door het regenwoud en voorbij het oude central station gebied. Een begeleide tour raad ik je hier ook echt aan, want zo krijg je veel meer inhoudelijke en historische informatie over deze geweldige plaats, de historie en de lokale flora en fauna. Vlakbij het central station is een boardwalk aangelegd die je door het regenwoud leidt en voorbij de Wanggoolba Creek brengt.

Lake Mckenzie

Fraser Island staat mede bekend om de vele meren die je hier kunt bezoeken. En dan zijn er twee categorieën: Je hebt meren, en dan heb je nog Lake Mckenzie. Een term apart: wit zand, een groene oase van begroeiing en kraakhelder water in verschillende tinten blauw. Wat mij betreft het allermooiste meer van Fraser Island. Een meer met bijpassend bountystrand. Maak ook zeker een duik in het meer, aangezien de zee rondom Fraser Island niet erg veilig is (stromingen, haaien).

lake mckenzie
Het heldere water van Lake Mckenzie

Eli Creek & The Cathedrals

Een ander stukje verkoeling biedt Eli Creek. Een super heldere rivier die vanaf het regenwoud water naar de zee pompt. Eli Creek is een erg populaire zwem- en picknickplek, dus vergeet je badkleding en lunchpakket niet 😉
Op een ander stuk van Fraser Island, ook vlakbij 75 Mile Beach, vind je The Cathedrals. Dit is een grote, hoge, roodkleurige zandsteenformatie die zich uitstrekt over meerdere kilometers. Om de kleuren op hun mooist te zien, kun je deze rotsformaties het beste vroeg in de ochtend bezichtigen.

Vlucht over Fraser Island

Vanuit de lucht ziet Fraser Island er nóg spectaculairder uit. Maak een vlucht over het eiland en aanschouw het oeroude regenwoud, de vele schitterende meren en grote zandduinen vanuit de lucht. Vooral ‘butterfly lake’ maakte indruk op me en vanuit de lucht deed het meer haar naam zeker eer aan!

butterfly lake fraser island
Butterfly Lake

De scenic flight gaat ook een stuk over zee, op zoek naar walvissen. Omdat wij middenin het whale-season zaten, waren de eerste walvissen al snel gespot. Vanuit de lucht zijn de donkere vlekken in het water goed te zien!

Het gaafste (en tegelijkertijd het engste) van de vlucht vond ik het opstijgen en het landen. Dit gebeurt namelijk vanaf het strand van 75 mile beach. Met hoge snelheid raas je over het strand om op te stijgen: wat een kick!

airfraser scenic flight
Adrenaline!!!

Er is nog veel meer te zien en te doen op Fraser Island, maar de absolute hoogtepunten kun je makkelijk in één dag meepakken. Heb je tijd genoeg? Overweeg dan zeker om meerdere dagen op Fraser Island te vertoeven. Met een beetje geluk zie je ook nog dingo’s, deze wilde honden komen op Fraser Island nog veelvuldig voor!

TIP: Bekijk ook mijn PHOTO DIARY van mijn dag op Fraser Island!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: